NAN® EXPERTpro Total Complete 2
Charakterystyka produktu
W trosce o potrzeby delikatnego brzuszka Maluszka nasi eksperci, na podstawie ponad 65 lat badań nad mlekiem mamy, stworzyli unikalną kompozycję składników dopasowaną do potrzeb delikatnych brzuszków.
Unikalna kompozycja NAN® EXPERTpro Total Complete 2
- zaawansowana technologia białka Optipro®
- kultury bakterii L. reuteri takie, jak w mleku mamy
- błonnik GOS/FOS
Sposób przygotowania
WAŻNE: Nieprzegotowana woda, niewygotowane butelki i kubki lub nieprawidłowe przygotowanie produktu moze zaszkodzić dziecku.
1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie butelkę, smoczek i nakrętkę. Wygotuj przez 5 minut. Przykryj do chwili użycia.
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej ostudzoną wodę do butelki. Następnie dodaj proszek posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
6. Zakręć butelkę i potrząsaj nią aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Sprawdź temperaturę mleka przed karmieniem dziecka.
Tabela karmienia
Ilość na porcję | Dzienna liczba karmień | |||
---|---|---|---|---|
Wiek niemowlęcia |
Przegotowana woda w ml* |
Płaskie miarki** proszku |
NAN® EXPERTpro |
Inne |
7. i 8. miesiąc | 180 | 6 | 5 | 1-2*** |
7. i 8. miesiąc | 210 | 7 | 5-4 | 2-3*** |
UWAGA! Podana wielkość porcji jest średnią, jaka zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C) przed dodaniem proszku.
** Pamiętaj: używaj tylko załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku niż wskazana może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
*** W tym wieku zgodnie ze schematem żywienia niemowląt dieta dziecka może być już bardziej urozmaicona. Skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzeniem nowych posiłków.
NAN® EXPERTpro TOTAL COMPLETE 2 mleko nastepne w proszku przeznaczone jedynie dla niemowląt powyżej 6. miesiąca stanowi tylko jeden z elementów zróżnicowanej diety niemowlęcia. Nie może być stosowane jako produkt zastępujacy mleko kobiece w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia. Decyzję o rozpoczęciu żywienia uzupełniającego, zwłaszcza poniżej 6. miesiąca życia, należy podjąć po konsultacji z lekarzem, uwzgledniając indywidualne, konkretne potrzeby niemowlęcia w zakresie wzrostu i rozwoju. Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Skład
Składniki: mleko odtłuszczone, oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy), skrobia ziemniaczana, odmineralizowana serwatka (z mleka), laktoza (z mleka), permeat serwatkowy (z mleka), galaktooligosacharydy (GOS) (z mleka), cytrynian wapnia, skrobia kukurydziana, olej rybi, cytrynian potasu, emulgator [lecytyny (z soi)], fosforan wapnia, fruktooligosacharydy (FOS), chlorek magnezu, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, B2, A, B6, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), cytrynian sodu, chlorek sodu, siarczan żelaza(II), przeciwutleniacze (mieszanina tokoferoli, palmitynian L-askorbylu), siarczan cynku, kultury bakterii Limosilactobacillus reuteri*, siarczan miedzi(II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian(VI) sodu.
*zgodnie z licencją BioGaia AB
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza | Jednostka miary | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | kJ kcal |
2085 498 |
282 67 |
Tłuszcz, w tym: | g | 24,3 | 3,3 |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 2,4 | 0,3 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 15,3 | 2,1 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | g | 4,1 | 0,6 |
- kwas linolowy | mg | 3500 | 471 |
- kwas a-linolenowy | mg | 310 | 42 |
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) | mg | 125 | 16,8 |
Węglowodany, w tym: | g | 58,4 | 7,9 |
- cukry, w tym: | g | 43,4 | 5,8 |
- laktoza | g | 43,4 | 5,8 |
- skorbia | g | 15 | 2 |
Błonnik | g | 2,9 | 0,39 |
- GOS | g | 2,6 | 0,35 |
- FOS | g | 0,3 | 0,04 |
Białko | g | 10 | 1,35 |
Witaminy: | |||
Witamina A | μg | 420 | 56,5 |
Witamina D | μg | 12,4 | 1,7 |
Witamina E | mg | 11,1 | 1,5 |
Witamina K | μg | 38 | 5,1 |
Witamina C | mg | 80 | 10,8 |
Witamina (B1) | mg | 0,6 | 0,07 |
Ryboflawina (B2) | mg | 1,1 | 0,15 |
Niacyna | mg | 4 | 0,57 |
Witamina B6 | mg | 0,32 | 0,04 |
Kwas foliowy | μg | 84 | 11,3 |
Witamina B12 | μg | 1,3 | 0,18 |
Biotyna | μg | 14 | 1,9 |
Kwas pantotenowy | mg | 4 | 0,54 |
Składniki mineralne: | |||
Sód | mg | 180 | 24,2 |
Potas | mg | 560 | 75,3 |
Chlorek | mg | 350 | 47,1 |
Wapń | mg | 540 | 72,6 |
Fosfor | mg | 300 | 40,3 |
Magnez | mg | 52 | 7,0 |
Żelazo | mg | 6 | 0,8 |
Cynk | mg | 3,7 | 0,5 |
Miedź | mg | 0,4 | 0,05 |
Mangan | mg | 0,18 | 0,02 |
Fluorek | mg | ≤ 0,06 | ≤ 0,008 |
Selen | μg | 25 | 3,4 |
Jod | μg | 104 | 14 |
100 ml gotowego produktu = 3 płaskie miarki proszku (13,44 g) + 90 ml wody |