ikonka autora treści
Author

Halina Weker

Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa
Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr.

Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Halina Weker jest absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia z zakresu żywienie człowieka z ukierunkowaniem biochemicznym.  Prof. Weker specjalizuje się w problematyce związanej z fizjologicznymi uwarunkowaniami żywienia populacji wieku rozwojowego oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji.  Zainteresowania naukowe prof. Weker obejmują ocenę stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci zdrowych oraz z zaburzeniami w odżywianiu, głównie z nadmiarem masy ciała. Jest członkiem forum ekspertów zajmujących się opracowywaniem zaleceń żywieniowych. Zajmuje miejsce w gremium ekspertów opiniujących żywność przeznaczoną dla niemowląt i młodszych dzieci. Jest nauczycielem akademickim.

Dodaj do ulubionych 2 Artykuły