NAN® SUPREMEPRO 1
Charakterystyka produktu
NAN® SUPREMEPRO 1 Wybór, który czyni różnicę
Nasza najbardziej innowacyjna formuła dla niemowląt od urodzenia, po porodzie naturalnym i przez cesarskie cięcie
Karmienie piersią jest złotym standardem w żywieniu niemowląt
Mleko matki dostarcza niezbędnych składników odżywczych wspierających prawidłowy rozwój dziecka oraz zapewnia najlepszą ochronę od pierwszych chwil życia.1,2 Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) to jeden z najważniejszych składników pokarmu kobiecego.3,4 Poza ich dobrze znaną rolą w regulacji układu odpornościowego,3,5 najnowsze badania sugerują, że oligosacharydy mleka ludzkiego (HMO) mogą również odgrywać kluczową rolę we wzmacnianiu bariery jelitowej, rozwoju poznawczym, zdrowiu kości oraz metabolizmie.6-11
Składniki mleka matki działają synergistyczne, aby wspierać zdrowie i rozwój dziecka. HMO muszą być rozłożone przez bifidobakterie, które są dominującym gatunkiem w jelitach niemowląt karmionych piersią, aby mogły przynieść korzyści.3,5,12-15 Unikalny profil B. infantis16-17 wykazuje wysoki potencjał synergistycznego działania z HMO, co sprzyja promowaniu korzystnych składników dla środowiska jelitowego.14-15
NAN® SUPREMEPRO SINERGITYTM
Zdrowy układ trawienny
Zdrowy układ odpornościowy
Rozwój poznawczy
Wzrost odpowiedni do wieku
Rozwój kości
Rozwój mięśni
6-HMO* Kompleks + B. infantis: Efekt synergii**
Jedna receptura, ze składnikami wspierającymi 6 filarów zdrowego rozwoju i funkcjonowania, w tym odporność i rozwój mózgu.18,19
NAN® SUPREMEPRO SINERGITY™ to formuła oparta na synergistycznym żywieniu łączącym kompleks 6-HMO*, B. infantis oraz B. lactis.
Kompleks 6-HMO* w preparacie do początkowego żywienia niemowląt NAN SUPREMEpro obejmuje 56% z 20 głównych HMO występujących w mleku ludzkim: 2’-FL, DFL, 3-FL, LNT, 6’-SL oraz 3’-SL.3,20-25
Dobrze znany, szeroko przebadany probiotyk B. Lactis ma udowodniony korzystny wpływ na adhezję patogenów i funkcje odpornościowe jelit.26-28
Pierwsze badanie kliniczne*** dotyczące żywienia synergistycznego u niemowląt do wieku dziecięcego wykazuje, że NAN® SUPREMEPRO SINERGITY™ wspiera prawidłowy, odpowiedni dla wieku wzrost, tolerancję ze strony przewodu pokarmowego, poprawia profil mikrobiomu, promując wzrost bifidobakterii oraz zmniejszając częstość występowania C. difficile.29-30
* Składnik nie pochodzi z mleka kobiecego.
**Badanie przedkliniczne wykazujące synergistyczny wpływ na ogólną dominację bifidobakterii i zwiększoną produkcję SCFA.
***Randomizowane, podwójnie zaślepione badanie mające na celu wykazanie bezpieczeństwa mieszanki dla niemowląt zawierającej kompleks 6 analogów oligosacharydów mleka kobiecego* i 2 probiotyki, podawane od urodzenia do 15 miesiąca życia.
Dowiedz się więcej!
Nasza najbardziej zaawansowana formuła NAN® SUPREMEpro 1 to:
GENTLE OPTIPRO – czyli częściowo hydrolizowane białko uzyskane w unikalnym procesie Nestle
6 HMO (2’-FL, DFL, 3-FL, LNT, 6’-SL oraz 3’-SL) – aż 6 oligosacharydów o strukturze identycznej jak te najliczniej występujące w mleku mamy*, w tym 3-FL w ilości dostosowanej do wieku dziecka
DUALBIOTIK: B. infantis + B. lactis
Wyłącznie laktoza – podstawowy cukier występujący w mleku kobiecym
Oleje roślinne: słonecznikowy i rzepakowy. Nie zawiera oleju palmowego
Sposób przygotowania
- Umyj starannie ręce.
- Umyj dokładnie butelkę, smoczek i nakrętkę żeby usunąć pozostałości posiłku. Zanurz je całkowicie w naczyniu z wodą i doprowadź do wrzenia. Ściągnij naczynie z płyty grzewczej. Butelkę pozostaw pod przykryciem do chwili użycia.*
- Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
- Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej wodę do butelki. Następnie dodaj proszek posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
- Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
- Zakręć butelkę i wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Sprawdź temperaturę posiłku przed karmieniem dziecka.
*Jeśli używasz sterylizatora parowego, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta
Tabela karmienia
Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb.
Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
*Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temepratury zbliżonej do temepratury ciała (ok.37°C) przed dodaniem proszku.
** Pamietaj: używaj tylko załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku niż wskazana może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
Skład
laktoza (z mleka), oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), częściowo hydrolizowane [izolat białka serwatkowego (z mleka) i koncentrat białka serwatkowego (z mleka)], składniki mineralne [fosforan potasu, cytrynian wapnia, chlorek potasu, chlorek magnezu, chlorek sodu, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu], mieszanina 2'-fukozylolaktozy/difukozylolaktozy (2'-FL/DFL) (zawiera laktozę), diwinian choliny, olej z Mortierella alpina, olej z mikroalg Schizochytrium sp., lakto-N-tetraoza (LNT) (zawiera laktozę), L-arginina, 3-fukozylolaktoza (3-FL) (zawiera laktozę), sól sodowa 6'-sjalolaktozy (6'-SL) (zawiera laktozę), witaminy (C, kwas pantotenowy, niacyna, E, B2, B1, A, B6, kwas foliowy, K, biotyna, D, B12), L-histydyna, L-fenyloalanina, sól sodowa 3'-sjalolaktozy (3'-SL) (zawiera laktozę), inozytol, tauryna, kultury bakterii (Bidobacterium longum subsp. infantis, Bidobacterium lactis), nukleotydy, L-karnityna.
Tabela wartości odżywczych
Bibliografia
1. Eidelman AI, Schanler RJ. Pediatrics 2012;129(3):e827-41.
2. Horta B, et al. Long-term effects of breastfeeding: a systematic review, WHO, 2013.
3. Donovan SM, et al. Ann Nutr Metab 2016:69(2):42-51.
4. Ninonuevo MR, et al. J Agric Food Chem 2006;54(20):7471-80.
5. Bode L. Glycobiology 2012;22(9):1147–1162.
6. Cho S, et al. Abstract accepted at WCPGHAN Congress 2020.
7. Hauser J, et al. Abstracts 1279 & 1287 accepted at WCPGHAN Congress 2020.
8. Berger B, et al. mBio 2020;11(2):e03196-19.
9. Oliveros E, et al. J Nutr Biochem 2016;31:20-27.
10. Rochat F, et al. Abstract 1431 accepted at WCPGHAN Congress 2020.
11. Bonnet N, et al. Abstract accepted at ASBMR Congress 2020.
12. Zivkovic AM, et al. Proc Natl Acad Sci 2011;108(1):4653-4658.
13. Zivkovic AM, et al. Funct Food Rev 2013;5(1):3-12.
14. Bode L. Early Hum Dev 2015;91(11):619-622.
15. Walsh C, et al. J Funct Foods 2020;72:104074.
16. Chichlowski M, et al. Nutrients 2020;12(6):1581.
17. Duar RM, et al. Nutrients 2020;12(11):3247.
18. De Bruyn F, et al. Abstract presented at ESPGHAN 2023.
19. RSA Nutrition - NAN CIG (project CLARA) July 2023
20. Austin S, et al. Nutrients 2016:8;8(6).
21. Sprenger N, et al. Eur J Nutr 2017;56(3):1293-1301.
22. Austin S, et al. Nutrients 2019;11(6):1282.
23. Samuel TM, et al. Sci Rep 2019;9(1):1-10.
24. Lefebvre G, et al. Front Nutr 2020;7:574459.
25. Duboux S, et al. Microorganisms 2022;10(2):203.
26. Holscher HD, et al. J Parenter Enteral Nutr 2012;36(1):106S-117S.
27. Fukushima Y, et al. Bioscience Microflora 1997;6:65-72.
28. Fukushima Y, et al. Int J Food Microbiol 1998;30;42(1-2):39-44.
29. Miranda J, et al. Abstract presented at 15th Excellence in Pediatrics Conference, 30.11 – 2.12, 2023. Published in Cogent Public Health, 2023.
30. Picaud JC, et al. Abstract presented at 15th Excellence in Pediatrics Conference, 30.11 – 2.12, 2023. Published in Cogent Public Health, 2023.
POWIĄZANE TREŚCI