NAN OPTIPRO® Plus 4 HMO
Charakterystyka produktu
Stworzony, by wspierać prawidłowy rozwój dziecka i zdrowie dziś oraz w przyszłości
Okres przejściowy od niemowlęctwa do dzieciństwa charakteryzuje się szczególną dynamiką wzrostu i rozwoju, mającymi wpływ na zdrowie przez całe życie, więc jego jadłospis powinien uwzględniać potrzeby małego organizmu.
Na podstawie 60 lat badań nad mlekiem kobiecym nasi eksperci opracowali recepturę mleka modyfikowanego NAN OPTIPRO® Plus 4, która zawiera:
Białko w zaawansowanej technologii OPTIPRO® NAN OPTIPRO® PLUS 4
zapewnia niską zawartość białka (0,36 g/100 kcal), zapobiegając nadmiernej podaży białka w dzieciństwie – związanej z ryzykiem otyłości oraz obciążającej niedojrzałe narządy.1-4
Immunoskładniki
cynk, żelazo, witaminę D ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego dziecka.
L.reuteri
Modyfikuje skład mikrobioty jelitowej, hamując wzrost patogenów.
Reguluje perystaltykę jelit, zwiększając częstość wypróżnień i redukując czas trwania wodnistej biegunki.5
Dowiedz się więcej!
Pierwsze 1000 dni życia dziecka ma większy wpływ na jego zdrowie niż jakikolwiek inny okres.10–14
Żywienie w tym okresie ma kluczowy wpływ na metabolizm, odporność i działanie układu pokarmowego przez całe życie.
Chociaż nic nie może się równać z mlekiem matki, karmienie piersią może nie być możliwe w przypadku niektórych niemowląt i ich matek.15-17 Dlatego nasi eksperci prowadzą wiele badań, aby zapewnić im odpowiednie podstawy, których potrzebują do utrzymania zdrowia przez całe życie.
Białko w technologii OPTIPRO®, HMO, aktywne kultury bakterii
Białko w zaawansowanej technologii OPTIPRO®
NAN OPTIPRO® PLUS 4 zapewnia minimalną zawartość białka zgodną z regulacjami, zapobiegając nadmiernej podaży białka w dzieciństwie – związanej z ryzykiem otyłości.
Aktywne kultury bakterii
NAN® OPTIPRO 4 zawiera aktywne kultury bakterii L. reuteri, które:
Modyfikują skład mikrobioty jelitowej, hamując wzrost patogenów.
Regulują perystaltykę jelit, zwiększając częstość wypróżnień i redukując czas trwania wodnistej biegunki1
Sposób przygotowania
1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie kubek. Wygotuj przez 5 minut. Przykryj do chwili użycia.
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej ostudzoną do temp. 37°C wodę do wygotowanego kubka. Następnie dodaj proszek posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
6. Wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Sprawdź temperaturę mleka przed karmieniem dziecka.
Tabela karmienia
Ilość na porcję | Dzienna liczba karmień | |||
---|---|---|---|---|
Wiek dziecka |
Przegotowana woda w ml* |
Płaskie miarki** proszku |
NAN OPTIPRO® Plus 4 |
Inne |
Po 2. roku | 210 | 7 | 2 | 3 |
UWAGA! Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj liczbę posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C) przed dodaniem proszku.
** Pamiętaj: używaj wyłącznie załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku niż wskazana, może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia dziecka. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
Skład
mleko pełne (48%), mleko odtłuszczone (25%), laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), permeat serwatkowy (z mleka), galaktooligosacharydy (GOS) (z mleka), węglan wapnia, emulgator [lecytyny (z soi)], regulator kwasowości (fosforany potasu), fruktooligosachardy (FOS), witaminy (C, B2, A, D, B12), siarczan żelaza (II), siarczan cynku, kultury bakterii L.reuteri (DSM 17938*), jodek potasu.
*Zgodnie z licencją BioGaia AB
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza | Jednostka miary | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka | ZDS* w 100 ml |
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | kJ kcal |
2026 484 |
280 67 |
|
Tłuszcz, w tym: | g | 21,7 | 3 | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 4,5 | 0,6 | |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 10 | 1,4 | |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | g | 4,7 | 0,7 | |
Węglowodany, w tym: | g | 62,9 | 8,7 | |
- cukry | g | 62,9 | 8,7 | |
Błonnik | g | 3,7 | 0,51 | |
Białko | g | 7,3 | 1 | |
Sól | g | 0,24 | 0,03 | |
Witaminy: | ||||
Witamina A | μg | 433 | 60,1 | 15% |
Witamina D | μg | 7,6 | 1,06 | 15% |
Witamina C | mg | 110 | 15,27 | 34% |
Ryboflawina (B2) | mg | 1,8 | 0,25 | 36% |
Witamina B12 | μg | 2,9 | 0,4 | 50% |
Składniki mineralne: | ||||
Wapń | mg | 916 | 127 | 23% |
Żelazo | mg | 8,7 | 1,2 | 15% |
Cynk | mg | 5,4 | 0,75 | 15% |
Jod | μg | 130 | 18,04 | 23% |
Inne: | ||||
Kwas linolowy | mg | 4000 | 555 | |
Kwas a-linolenowy | mg | 600 | 83 | |
Laktoza | g | 62,9 | 8,7 | |
GOS | g | 3,33 | 0,46 | |
FOS | g | 0,37 | 0,05 | |
* ZDS - Zalecane Dzienne Spożycie | ||||
Zawartość miarki: 4,62 g, 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (13,86 g) + 90 ml wody. |
Bibliografia
1. CODEX STAN 156-1987.
2. EFSA 2013a. EFSA Journal 2013; 11 (10): 3408.
3. Koletzko B. et al. Am J Clin Nutr. 2016; 103 (2): 303-4.
4. EFSA. EFSA Journal 2014; 12 (7): 3760.
5. Czerwionka-Szaflarska M., Łoś-Rycharska E. Co należy wiedzieć o Lactobacillus reuteri; Pediatr Pol 2011; 86 (4): 410-420.
12. Hanley B et al., Br J Nutr. 2010;104 Suppl 1:S1–25.
13. Mameli et al., Int J Environ Res Public Health. 2016;13(9).
14. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2011;94(6 suppl):1749S–1753S.
15. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89:1836–1845.
16. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89(suppl):1502S–1508S.
17. WHO. 2019. Available at: https://www.who.int (Accessed on Feb 18, 2019).
18. Agostoni C et al., J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009;49:112–25.
19. Eidelman AI et al., Pediatrics 2012;129;e827.