NAN OPTIPRO® Plus 3 HMO
Charakterystyka produktu
Stworzony, by wspierać prawidłowy rozwój dziecka i zdrowie dziś oraz w przyszłości
Nasi eksperci, inspirując się badaniami nad mlekiem kobiecym, prowadzonymi już od 60 lat, opracowali unikalną recepturę NAN OPTIPRO® Plus 3 HMO, zawierającą m.in. żelazo, które przyczynia się do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych oraz wapń i witaminę D, wspomagające rozwój kości.
Każda porcja NAN OPTIPRO® Plus 3 HM-O zawiera:
Białko w zaawansowanej technologii OPTIPRO®
NAN OPTIPRO® PLUS 3 zapewnia regulacyjną minimalną zawartość białka (0,36 g/100 kcal), zapobiegając nadmiernej podaży białka w dzieciństwie – związanej z ryzykiem otyłości oraz obciążającej niedojrzałe narządy. 1-4
2’-FL, oligosacharyd najliczniej
występujący w mleku matki5:
Wspiera namnażanie bifidobakterii6-8
Wzmacnia funkcję bariery jelitowej9-10
L.reuteri
Modyfikuje skład mikrobioty jelitowej, hamując wzrost patogenów.
Reguluje perystaltykę jelit, zwiększając częstość wypróżnień i redukując czas trwania wodnistej biegunki11
Dowiedz się więcej!
Pierwsze 1000 dni życia dziecka ma większy wpływ na jego zdrowie niż jakikolwiek inny okres.12-16
Żywienie w tym okresie ma kluczowy wpływ na metabolizm, odporność i działanie układu pokarmowego przez całe życie.
Chociaż nic nie może się równać z mlekiem matki, karmienie piersią może nie być możliwe w przypadku niektórych niemowląt i ich matek.17-19 Dlatego nasi eksperci prowadzą wiele badań, aby zapewnić im odpowiednie podstawy, których potrzebują do utrzymania zdrowia przez całe życie.
Białko w technologii OPTIPRO®, HMO, aktywne kultury bakterii
Białko w zaawansowanej technologii OPTIPRO®
NAN OPTIPRO® PLUS 3 HMO zapewnia minimalną zawartość białka zgodną z regulacjami, zapobiegając nadmiernej podaży białka w dzieciństwie – związanej z ryzykiem otyłości.1-4
HMO (oligosacharydy mleka kobiecego)
NAN® OPTIPRO 3 HMO zawiera 2’-FL, oligosacharyd najliczniej występujący w mleku matki5, który wspiera namnażanie bifidobakterii 6-8 oraz wzmacnia funkcję bariery jelitowej 9-10
Aktywne kultury bakterii
NAN® OPTIPRO 3 HMO zawiera bakterie L. reuteri, które Modyfikuje skład mikrobioty jelitowej, hamując wzrost patogenów. Reguluje perystaltykę jelit, zwiększając częstość wypróżnień i redukując czas trwania wodnistej biegunki.11
Sposób przygotowania
1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie kubek. Wygotuj przez 5 minut. Przykryj do chwili użycia.
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej ostudzoną do temp. 37°C wodę do wygotowanego kubka. Następnie dodaj proszek posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
6. Wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Sprawdź temperaturę mleka przed karmieniem dziecka.
Tabela karmienia
Ilość na porcję | Dzienna liczba karmień | |||
---|---|---|---|---|
Wiek dziecka |
Przegotowana woda w ml* |
Płaskie miarki** proszku |
NAN OPTIPRO Plus 3 HMO |
Inne |
Po 1. roku | 210 | 7 | 2 | 3 |
UWAGA! Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C) przed dodaniem proszku.
** Pamiętaj: używaj wyłącznie załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku, niż wskazana, może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
Skład
mleko pełne (48%), mleko odtłuszczone (25%), laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), permeat serwatkowy (z mleka), węglan wapnia, emulgator [lecytyny ( z soi)], regulator kwasowości (fosforany potasu), 2’-fukozylolaktoza (2'-FL) (zawiera laktozę), witaminy (C, B2, A, D, B12), siarczan żelaza (II), siarczan cynku, kultury bakterii L. reuteri (DSM 17938*), jodek potasu.
*zgodnie z licencja BioGaia AB
Tabela wartości odzywczych
Wartość odżywcza | Jednostka miary | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka | ZDS* w 100 ml |
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | kJ kcal | 2028 483 | 281 67 | |
Tłuszcz, w tym: | g | 21,5 | 3 | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 4,5 | 0,6 | |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 10 | 1,4 | |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | g | 4,7 | 0,7 | |
Węglowodany, w tym: | g | 65,1 | 9 | |
- cukry | g | 65,1 | 9 | |
Błonnik | g | 0,18 | 0,025 | |
Białko | g | 7,3 | 1 | |
Sól | g | 0,24 | 0,03 | |
Witaminy: | ||||
Witamina A | μg | 433 | 60,4 | 15% |
Witamina D | μg | 7,6 | 1,05 | 15% |
Witamina C | mg | 110 | 15,25 | 34% |
Ryboflawina (B2) | mg | 1,8 | 0,25 | 36% |
Witamina B12 | μg | 2,9 | 0,4 | 50% |
Składniki mineralne: | ||||
Wapń | mg | 916 | 127 | 23% |
Żelazo | mg | 8,7 | 1,3 | 15% |
Cynk | mg | 5,4 | 0,75 | 15% |
Jod | μg | 130 | 18,03 | 23% |
Inne: | ||||
Kwas linolowy | mg | 4000 | 555 | |
Kwas a-linolenowy | mg | 600 | 83 | |
Laktoza | g | 65,1 | 9 | |
2'-FL | g | 0,18 | 0,025 | |
* ZDS - Zalecane Dzienne Spożycie | ||||
Zawartość miarki: 4,62 g, 100 ml gotowego mleka = 3 płaskie miarki proszku (13,86 g) + 90 ml wody. |
Bibliografia
1. CODEX STAN 156-1987.
2. EFSA 2013a. EFSA Journal 2013; 11 (10): 3408.
3. Koletzko B. et al. Am J Clin Nutr. 2016; 103 (2): 303-4.
4. EFSA. EFSA Journal 2014; 12 (7): 3760.
5. Zivkovic A.M. et al. PNAS. 2011; 108 (suppl 1): 4653-4658.
6. Yu Z.T. et al. Glycobiology. 2013; 23 (11): 1281-92.
7. Hoeflinger J.L. et al. J Agric Food Chem. 2015; 63 (12): 3295-302.
8. Marcobal A. et al. Cell Host Microbe. 2011; 10: 507-514.
9. Sprenger N. et al. Poster N-P-178, ESPGHAN, Glasgow, June 2019.
10. Natividad J.M. et al. Abstract at AAP Annual Conference, New Orleans, October 2019.
11. Czerwionka-Szaflarska M., Łoś-Rycharska E. Co należy wiedzieć o Lactobacillus reuteri; Pediatr Pol 2011; 86 (4): 410-420.
12. Hanley B et al., Br J Nutr. 2010;104 Suppl 1:S1–25.
13. Mameli et al., Int J Environ Res Public Health. 2016;13(9).
14. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2011;94(6 suppl):1749S–1753S.
15. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89:1836–1845.
16. Koletzko B et al., Am J Clin Nutr.2009;89(suppl):1502S–1508S.
17. WHO. 2019. Available at: https://www.who.int (Accessed on Feb 18, 2019).
18. Agostoni C et al., J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009;49:112–25.
19. Eidelman AI et al., Pediatrics 2012;129;e827.