NAN OPTIPRO® Plus 1 HMO
Charakterystyka produktu
Klinicznie potwierdzono, że NAN® OPTIPRO® PLUS z kompleksem – 5 HMO 1,2,3
- wspiera prawidłowy wzrost
- przesuwa mikrobiom w kierunku tego, który występuje u dzieci karmionych piersią
- wspiera rozwój układu immunologicznego jelita
Optymalna ilość białka, która jest bliższa tej w mleku kobiecym, wspiera zdrowy wzrost w stopniu zgodnym ze standardami WHO4 i zbliżonym do niemowląt karmionych piersią.5
Optymalny profil aminokwasów.6-13
Klinicznie udowodniono, że zawarty w nim kompleks 5 HMO:1,2
Wpływa korzystnie na skład mikrobioty jelitowej, zwiększając poziom bifidobakterii.
Kształtuje mikrobiom jelitowy bliższy temu, który występuje u niemowląt karmionych piersią.
Wspiera odporność w dzieciństwie.
Klinicznie udowodniono, że wspiera układ immunologiczny jelita niemowląt: 14-25
- z powodzeniem kolonizuje mikrobiotę jelitową
- wspiera zrównoważoną mikrobiotę jelitową
- pomaga w walce z zaparciami
- skraca czas trwania płaczu
Sposób przygotowania
1. Umyj starannie ręce.
2. Umyj dokładnie butelkę, smoczek i nakrętkę, żeby usunąć pozostałości posiłku. Zanurz butelką całkowicie w naczyniu z wodą i doprowadź do wrzenia. Ściągnij naczynie z płyty grzewczej. Butelkę pozostaw pod przykryciem do chwili użycia*.
3. Zagotuj wodę pitną, pozostaw do ostygnięcia.
4. Kieruj się tabelą karmienia. Najpierw wlej wodę do butelki. Następnie dodaj proszek, posługując się wyłącznie załączoną miarką, ostrożnie usuwając nadmiar proszku.
5. Upewnij się, że miarka jest sucha i odłóż ją z powrotem do puszki. Zamknij puszkę po każdym użyciu. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
6. Zakręć butelkę i potrząsaj nią aż woda z proszkiem dokładnie się połączą. Sprawdź temperaturę posiłku przed karmieniem dziecka.
*Jeśli używasz sterylizatora parowego, postępuj zgodnie z instrukcją producenta.
Tabela karmienia
Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C) przed podaniem proszku.
** Pamiętaj: używaj tylko załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku, niż wskazana, może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
Skład
Odmineralizowana serwatka (z mleka), mleko odtłuszczone, oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy), laktoza (z mleka), mleko odtłuszczone (w proszku), cytrynian wapnia, mieszanina 2’-fukozylolaktozy/difukozylolaktozy (2’-FL/DFL) (zawiera laktozę), cytrynian potasu, olej z Mortierella alpina, lakto-N-tetraoza (LNT) (zawiera laktozę), olej z mikroalg Schizochytrium sp., wodorotlenek potasu, emulgator [lecytyny (z soi)], chlorek magnezu, chlorek potasu, L-fenyloalanina, diwinian choliny, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B1, A, B2, B6, kwas foliowy, K, D, biotyna, B12), chlorek sodu, sól sodowa 6’-sjalolaktozy (6’-SL) (zawiera laktozę), fosforan sodu, kultury bakterii Limosilactobacillus reuteri (DSM 17938*), sól sodowa 3’-sjalolaktozy (3’-SL) (zawiera laktozę), tauryna, siarczan żelaza (II), L-histydyna, inozytol, nukleotydy, siarczan cynku, L-karnityna, siarczan miedzi (II), izolat białka serwatkowego (z mleka), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu.
* zgodnie z licencja BioGaia AB.
Tabela wartości odzywczych
Zawartosc miarki: 4,3 g, 100 ml gotowego produktu = 3 płaskie miarki proszku (12,9 g) + 90 ml wody.
Bibliografia
1. Bauer V. et al. Abstract at ISPPP Congress 2021.
2. Dogra S.K. et al. Abstract presented at Nutrition & Growth 2023.
3. Bauer V, et al. Abstract at Nutrition & Growth 2023.
4. WHO. WHO child growth standards: length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for age, methods and development. Geneva (Switzerland): World Health Organization; 2006.
5. Alexander D.D. et al. Am J Clin Nutr 2016; 104: 1083-1092
6. Aminograms - Nestle. Data on file. Nunspeet. 2012.
7. Zhang Z. et al. Nutrients. 2013; 5: 4800-4821.
8. Lonnerdal B. et. J. Nutr Biochem. 2017; 41: 1-11.
9. Koletzko B. et. al. Am J Clin Nutr. 2009; 89 (suppl): 1502S-1508S.
10. Nestle. Patent No 10561159.
11. Raiha N.C. et. al. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2002; 35: 275-281.
12. Lien E.L., Am J Clin Nutr 2003; 77: 1555S-1558S.
13. Heine W.E. Adv Exp Med Biol 1999; 467: 705-10.
14. Alliet P. et al. Nutr J. 2022; 21: 11-27.
15. Ruiz-Palacios G. et al. Pediatr Res. 1996; 39: 184.
16. Papagaroufalis K. et al. Nutr Metab Insights. 2014; 22; 7: 19-27.
17. Savino F et al. Pediatrics. 2010; 126 (3): e526-33.
18. Abrahamsson TR et al. Pediatr Gastroenterol Nutr. 2009; 49: 349-54.
19. Karvonen A. et al. Clin Nutr.2001; 20 (Suppl3): 63 (#216).
20. Shornikova A.V. et al. Pediatr Infect Dis J. 1997; 16: 1103-7.
21. Shornikova A.V. et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1997; 24 (4): 399-404.
22. Coccorullo P. et al. J Pediatr 2010; 157 (4): 598-602.
23. Picard C. et al. Aliment Pharmacol Ther. 2005; 22 (6): 495-512.
24. Harb T. et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2016; 62 (5): 668-86.
25. Szajewska H. et al. J Pediatr. 2013; 162 (2): 257-62.
POWIĄZANE TREŚCI