NAN EXPERTPRO AR
Charakterystyka produktu
Na konkretny problem – konkretne rozwiazanie
NAN AR – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego:
*Jako jedyny zawiera cześciowo hydrolizowane białko, które przyspiesza opróżnianie żołądka i zapewnia lepsze trawienie1
*Zawiera skrobię ziemniaczaną, zapobiega cofaniu się treści pokarmowej, gęstniejąc w żołądku (nie w butelce)2,3
*Jako jedyny zawiera probiotyk – bakterie L. reuteri zmniejszający ilość ulewań5
Nie zawiera oleju palmowego.
Sposób przygotowania
Tabela karmienia
Ilość na porcję | Dzienna liczba karmień | |||
---|---|---|---|---|
Wiek niemowlęcia |
Przegotowana woda w ml* |
Płaskie miarki** proszku |
NAN EXPERTPRO AR |
Inne |
1. i 2. tydzień | 90 | 3 | 7 | - |
3. i 4. tydzień | 120 | 4 | 6 | - |
2. - 4. miesiąc | 120 | 4 | 6 | - |
5. - 6. miesiąc | 180 | 6 | 4 | - |
7. i 8. miesiąc | 180 | 6 | 4-3 | 1-2*** |
od 9. miesiąca | 210 | 7 | 3-2 | 2-3*** |
UWAGA! Podana wielkość porcji jest średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od indywidualnych potrzeb. Różnice mogą dotyczyć również liczby posiłków. Zawsze konsultuj ilość posiłków z lekarzem prowadzącym.
* Aby utrzymać odpowiednią ilość żywych kultur bakterii, przegotowana woda powinna być ostudzona do temperatury zbliżonej do temperatury ciała (ok. 37°C).
** Pamiętaj: używaj wyłącznie załączonej miarki. Użycie większej lub mniejszej ilości proszku, niż wskazana, może prowadzić do odwodnienia organizmu lub do niedożywienia niemowlęcia. Nie zmieniaj proporcji wody i proszku bez porozumienia z lekarzem.
*** W tym wieku zgodnie ze schematem żywienia niemowląt dieta dziecka może być już bardziej urozmaicona. Skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzaniem nowych posiłków.
Skład
laktoza (z mleka), oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej kokosowy, olej rzepakowy), skrobia ziemniaczana (21,6%), częściowo hydrolizowane: izolat białka serwatkowego (z mleka) i koncentrat białka serwatkowego (z mleka), cytrynian potasu, glicerofosforan wapnia, olej rybi, fosforan wapnia, chlorek magnezu, dwuwinian choliny, chlorek wapnia, olej z Mortierella alpina, L-arginina, chlorek sodu, witamina C (L-askorbinian sodu), L-histydyna, L-tyrozyna, kultury bakterii L. reuteri (DSM17938*), tauryna, inozytol, siarczan żelaza (II), L-karnityna, siarczan cynku, nukleotydy, witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu), niacyna (nikotynamid), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), siarczan miedzi (II), witamina A (octan retinylu), witamina B1 (monoazotan tiaminy), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), siarczan manganu, jodek potasu, kwas foliowy, selenian (VI) sodu, witamina K (fitomenadion), witamina D (cholekalcyferol), Dbiotyna, witamina B12 (cyjanokobalamina).
* Zgodnie z licencją BioGaia AB.
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza | Jednostka miary | w 100 g proszku | w 100 ml gotowego mleka |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | kJ kcal |
2151 514 |
281 67 |
Tłuszcz, w tym: | g | 26 | 3,4 |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 6,3 | 0,8 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 13,2 | 1,7 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym: | g | 4,7 | 0,6 |
- kwas linolowy | mg | 3900 | 509 |
- kwas a-linolenowy | mg | 340 | 44 |
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) | mg | 130 | 17 |
- ARA (kwas arachidonowy) | mg | 130 | 17 |
Węglowodany, w tym: | g | 65,1 | 9 |
- cukry, w tym: | g | 65,1 | 9 |
- laktoza | g | 38,6 | 5 |
- skorbia | g | 20,7 | 2,7 |
Błonnik | g | ≤ 0,5 | ≤ 0,07 |
Białko | g | 9,8 | 1,3 |
Sól | g | 0,49 | 0,06 |
Witaminy: | |||
Witamina A | μg | 500 | 65,2 |
Witamina D | μg | 12,8 | 1,7 |
Witamina E | mg | 10,5 | 1,4 |
Witamina K | μg | 35 | 4,6 |
Witamina C | mg | 77 | 10 |
Witamina (B1) | mg | 0,45 | 0,06 |
Ryboflawina (B2) | mg | 0,48 | 0,06 |
Niacyna | mg | 3,5 | 0,46 |
Witamina B6 | mg | 0,26 | 0,03 |
Kwas foliowy | μg | 102 | 13,3 |
Witamina B12 | μg | 1,25 | 0,16 |
Biotyna | μg | 11,1 | 1,45 |
Kwas pantotenowy | mg | 2,5 | 0,33 |
Składniki mineralne: | |||
Sód | mg | 195 | 25,4 |
Potas | mg | 555 | 72,4 |
Chlor | mg | 384 | 50,1 |
Wapn | mg | 350 | 45,6 |
Fosfor | mg | 205 | 26,7 |
Magnez | mg | 51 | 6,7 |
Żelazo | mg | 5,3 | 0,69 |
Cynk | mg | 5 | 0,65 |
Miedź | mg | 0,4 | 0,05 |
Mangan | mg | 0,124 | 0,016 |
Fluor | mg | ≤ 0,514 | ≤ 0,067 |
Selen | μg | 30 | 3,9 |
Chrom | μg | ≤ 51,4 | ≤ 6,7 |
Molibden | μg | ≤ 71,9 | ≤ 9,38 |
Jod | μg | 110 | 14,3 |
Inne: | |||
Cholina | mg | 180 | 23,5 |
Inozytol | mg | 36 | 4,7 |
Tauryna | mg | 32 | 4,2 |
L-karnityna | mg | 15 | 2 |
Nukleotydy | mg | 15 | 2 |
Zawartosć miarki: 4,35 g; 100 ml gotowego produktu = 13,05 g (3 miarki) + 90 ml wody. |
Bibliografia
- Billeaud C, Guillet J, Sandler B. Eur J Clin Nutr 1990;44:577–583.
- Position of the Nutrition Committee of German Society of Pediatrics. Marketing of babyfood for bottle feeding. Monatsschrift Kinderheilkund 2007; 155: 968-70.
- Report of the Scientifi c Committee on Food on the Revision of Essential Requirements of Infant Formulae and Follow-on Formulae. EC Commission, May 2003.
- Valverde A et al. Pulso ediciones, Nestlé Espana S.A. 1998: 14-28.
- Francavilla R, Lionetti E, Castellaneta S, Ciruzzi F, Indrio F, Masciale A, Fontana C, La Rosa MM, Cavallo L, Francavilla A. Aliment Pharmacol Ther 2012; Epub